A3 A3 A3 A3 A3 A3 A3 A3 A3 A3

четвртак, 23. април 2009.

TUTORIAL 1 - Okrugla kutija sa fijokama


Podeliću ovaj tutorial na nekoliko delova, s obzirom da treba dosta slika i vreme za sušenje.

1. DEO

Za ovu kutiju je korišćen Hromo-karton, karton koji se koristi za izradu kutija za cipele i sl.
Potreban materijal: nekoliko traka Hromo-kartona širine 4 cm (dužina nije odredjena, posto se trake nastavljaju, u zavisnosti od toga koja se debljina zida želi postići), nekoliko traka istog materijala širine 3,5 cm za fijoke, nekoliko traka Hromo-kartona širine 1 cm za ručkice, 1 okrugli kalup (konzerva ili sl) ili 3 koja se razlikuju po obimu par milimetara, kalup za ručkice (koji i nije neophodan, ako imate vešte ruke), komadi lepenke, lepak (za ovaj rad je korišćen štamparski lepak koji se razredjuje vodom) i naravno kafa, kako bi rad bio zadovoljstvo.
Ako se koristi jedan kalup na njega treba obmotati nekoliko slojeva novina, koje će se postepeno skidati (slika1). Uzeti traku od 4cm, izmeriti deo koji se ne lepi (slika2). Ostatak namazati lepkom(slika3).
Trake namotati preko kalupa. Paziti da se dobro zalepi da se ne bi odvajalo prilikom daljeg rada. Sledeću traku namazati celom dužinom i nastaviti na kraju predhodne (slika 5). Kad su obe trake zalepljene, skinuti sloj novina i trake vratiti na kalup da se dobro osuše (najbolje je ostaviti preko noći), (slike 4-6). Zašto je ovo važno: lepak u sebi ima vodu, a karton vodu upija i pri tom se skuplja i deformiše. Zato se pravi malo veći krug, a suši na manjem i na kalupu da se izbegne deformisanje.

Ručkice se rade na isti način. Namotajte slojeva u zavisnosti od toga koliko želite da budu debele.

Gotove ručkice preseći na pola i sve ostaviti da se dobro osuši. Tek kada je potpuno suvo zalepiti za predhodno napravljene krugove.
NASTAVAK SLEDI:

1 коментар:

Pantagana је рекао...

NAPOKON!!!!! Cim dovrsis, bacam se na posao!!!!